Ülkemizde doğal ve kitlesel felaketler sonrası sağlık organizasyonunda yaşanan sıkıntılar hepimiz tarafından bilinen bir gerçektir. Bu tür durumlarda yaralı veya travmalı hastaya yaklaşımı öğrenmek amacı ile ilgili hekimlerin bu alanın uzmanları tarafından standart bir kurstan geçirilmesi amaçlanmıştır. 1980 yılından beri, Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm bölgelerinde Amerikan Cerrahlar Birliği (American College of Surgeons) tarafından Advanced Trauma Life Support Course (ATLS®) adı altında standart olarak bu tür bir kurs uygulanmaktadır. Avrupa Travma ve Acil Derneğide (EATES), European Course on Trauma Care (ECTC) adı ile bir travma kursunun 1998 yılı içinde başlatılmasını planlanmıştır, ancak Avrupa ülkelerinde halen yaygın olarak uygulanmamaktadır.
1998 yılından beri Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği tarafından düzenli olarak birçok ilde gerçekleştirilen 30 standart ve 4 eğitmen ve Resüsitasyon Kursu veya bilinen adı ile TRK ile 2005 yılına dek, 142 eğitmen ve 647 kursiyer sertifikalandırılmıştır. Kurs toplam dört gün sürmekte ve konular travma konusunda geniş deneyimi olan, ve büyük bir çoğunluğu akademik unvanlı eğitmenler tarafından aktarılmaktadır. Kurs tarihinden ortalama iki ay kadar önce 276 sayfalık TRK kitabı kursiyerlerin adreslerine ulaştırılmakta ve bu kitabın kurs öncesinde özümsenmesi arzulanmaktadır. TRK sırasında 16 teorik konu ve 4 pratik konu işlenmekte ve ayrıca kitapta 6 ek konu yer almaktadır. Kursun sertifikasının 5 yıl için geçerli olması ve bunun sonunda yenilenmesi planlanmaktadır.
2005 yılına girdiğimiz şu ilk günlerde Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği yönetimi olarak büyük bir sevinci yaşıyoruz. 1998 yılından beri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Kocaeli ve Gaziantep illerinde düzenlenen TRK, 03.06.2004 tarihinde T.C Sağlık Bakanlığı’nın onaylanan ‘Acil Hekimliği Uygulama Yönergesi’ gereği Acil hekimlerine zorunlu hale geliyor. Yönergeye göre acil hastalara hizmet veren hekimler, TC Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen 4 ayrı eğitim modülünde sertifika almak durumundalar. Bu bağlamda aşağıdaki dört modül devreye sokulmuştur.
- Temel yaşam desteği
- Erişkin ileri yaşam desteği
- Çocuklarda ileri yaşam desteği
- Travma ileri yaşam desteği (TRK)
2005 yılı içinde Çukurova ve Akdeniz Üniversiteleri ile işbirliği içinde Adana ve Antalya’da eğitmen kursları gerçekleştirilecektir. Ayrıca, Kırıkkale ve Meram Üniversite’lerinden başvuruları değerlendirmekteyiz. Kısa zamandaki hedefimiz 142 olan travma konusunda geniş deneyimi olan nitelikli eğitmen sayımızı belirgin şekilde arttırmaktır. Halen Marmara, İç Anadolu, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kurs düzenlenmekteyiz ve orta vadede hedefimiz ve ülkenin yedi coğrafi bölgesinde de düzenli olarak TRK düzenlemektir. Ayrıca, 2005 yılında hem TRK kitabı ve kurs slaytları ülke çapında oluşturulan bir kurul tarafından yenilenecektir.
İzmir’de Temel yaşam desteği Modülü düzenlendi
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 20-25 Aralık, 2004 tarihlerinde İzmir’de Acil Hekimliği Sertifika Programı Temel yaşam desteği Modülü düzenlendi. Eğitime 112, hastane acil servis ve birinci basamakta çalışan toplam 52 hekim katıldı. Eğitim yönergeye uygun olarak 40 saat (5 gün) sürdü, acil konularına giriş, temel yaşam desteği, taşıma teknikleri, teorik ve pratik uygulamalı sınav olarak sürdürüldü. İzmir'de toplam 500 civarında hekimin bu eğitimlerden geçirilmesi hedeflenmektedir. TRK kursları da ayrı bir modül olarak devam edecektir.