31 Ağustos - 4 Eylül 1999 tarihleri arasında Antalya-Talya Otelde 3. Travma ve Acil Cerrahi Kongresi gerçekleştirildi. Kongreye 600 ön kayıt, 90 yeni kayıt yapılmış olmasına rağmen 460 doktor katılabildi. Zira ön kayıt yaptıran doktorların bir kısmının deprem bölgesinde görevli olması bir kısmına ise bağlı olduğu kurumlarca izin verilmemesi nedeniyle kongreye katılamadılar. Kongre 31 Ağustos akşamı İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Yaşar Uçar'ın da katıldığı açılış töreni ile başladı. Atatürk ve Deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal marşını takiben kongre başkanı Prof. Dr. Mehmet Kurtoğlu, Travma ve Acil Cerrahi Derneği Başkanı Doç. Dr. Cemalettin Ertekin ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu kısa süreli birer konuşma yaptılar. Ertekin konuşmasında Travma ve Acil Cerrahi Derneği'nin ülkemizde travma ve felaket organizasyonunun geliştirilmesi, travma merkezlerinin kurulması çalışmalarında daha aktif rol oynayacağını, travma ve resüsitasyon kursları ile mezuniyet sonrası kursların ülke çapında yaygınlaştırılarak, bu alanda hizmet veren doktorların bilgi ve becerilerinin geliştirileceğini belirterek bir felaket anında hizmet vermek üzere dernek bünyesinde bir sahra hastanesi oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi. Alemdaroğlu ise deprem felaketiyle ilgili başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini sunup İstanbul Üniversitesinin bundan sonra olabilecek felaketler karşısında daha organize olacağını bu alanda hizmet verecek kurtarma ve sağlık ekiplerin i bünyesinde oluşturacağını ve sahra hastanesi kurma çalışmalarına başlandığını, bunun kısa sürede tamamlanacağını belirtti. Üniversitemiz bünyesinde bulunan 70.000 aktif ve dinamik gencin bu hizmetlere hevesli olduğunu bildirdi.
Daha sonra deprem felaketiyle ilgili olarak Doç. Dr. Korhan Taviloğlu ve Doç. Dr. Kayıhan Günay birer konuşma yaptılar. Taviloğlu Anadolu'da gerçekleşen depremlerin tarihçesini ve deprem gelişimiyle ilgili teknik bilgileri dinleyicilere aktarmıştı ve bir yandan da yaşanan deprem felaketini gözler önüne seren slaytlar sunmuştur. Günay ise bu felakette yaşanan organizasyon bozukluklarını saptadıktan sonra buna yönelik önerilerini gündeme getirmiştir. Bu konuşmada özellikle kriz masalarının ve kurtarma-sağlık ekiplerinin oluşturulmasına ilişkin öneriler de bulunuldu. Sonuç olarak kişisel, kurumsal ve nihayet ulusal olarak sivil savunma politikalarımızın tekrar gözden geçirilmesinin şart olduğu, ülkemizin şu anda maalesef gerçekçi bir felaket yönetimi anlayışına sahip olmadığı vurgulandı.
Kongreye üçü Amerika Birleşik Devletlerinden, biri İsrail'den ve biri de İsviçre'den olmak üzere 5 yabancı konuşmacı katılmıştır. Bir Amerikalı konuşmacı ile 1 Fransız konuşmacı deprem felaketini bahane ederek son anda konuşmaya katılmamışlardır. Amerika Birleşik Devletlerinden kongreye katılan Howard R. Champion, Timothy C. Fabian ve Carol Marie Gilbert 2'şer, İsrailden katılan Asher Hırshberg 2, İsviçreden katılan Hans U. Baer 1 konferans sunmuşlardır. Ayrıca konularında uzman olan ülkemiz öğretim üyelerinin katılımı ile değişik konularda dokuz panel gerçekleştirilmiştir. Champion Travma Cerrahisinde Yeni Teknikler ve Araştırma Modelleri başlıklı konferansında bir taraftan konferansa katılanların ufkunu genişletirken, diğer taraftan ülkemizde bu konuda yapılan çalışmaların yetersizliğini gözler önüne sermiştir. Her yıl ülkemizde Binlerce kişiyi kaybettiğimiz trafik kazalarını önlemede ve kaza anını erken haber vermede geliştirilmekte olan teknolojiler umut vericidir. Amerika'da arabalara monte edilmeye başlanan kara kutular cep telefonları aracılığı ile kaza olur olmaz direkt olarak 911'i haberdar etmekte ve kaza ile ilgili bilgileri merkeze aktarmaktadır. Ayrıca kara kutu sürücü ve araç hataları konusunda da kaza sonrası bilgi edinilmesini yani kazanın sebebini tayin etmede de rol oynayacaktır.
Kongrenin son gününde Dr. Carol Marie Gilbert, Dr. Yılmaz User ve Dr. Oğuzhan Büyükgebiz'in katıldıkları Afet Organizasyonu (Disaster Management) başlıklı panel düzenlendi. Panelde konuşan Gilbert ve söz alan Hirsberg ülkelerinde felaket organizasyonunun olmasına rağmen ülkemizdeki gibi büyük bir felaketi hiç yaşamadıklarını bu nedenle mevcut organizasyonun böyle bir felaketle baş edip edemeyeceğini bilemediklerini belirtmişlerdir. Ayrıca hastanelerine bir anda 400 hastanın birden müracaat etmediğini, bu durumun son derece zor olduğunu ve yaşanan bazı olumsuzlukların doğal karşılanabileceğini belirtmişlerdir. User İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesine deprem nedeniyle müracaat eden hastalar ile ilgili İstatistikleri ve hastalara yaklaşım modellerini sunmuş ve bunlar panelde tartışılmıştır. Kocaeli Tıp Fakültesinden panele katılan Büyükgebiz depremde kullanılmaz hale gelen hastaneleri ile ilgili slaytlar eşliğinde yaptığı konuşmasında deprem gecesi yaşananları anlatmıştır. Yatan hastaların tümünü doktor, hemşire ve personel yardımı ile dışarı çıkarıldığını ancak yoğun bakımda solunum cihazına bağlı hastaların çıkarılamadığını elektriklerin kesilmesiyle beraber kısa süre içinde jenaratörün devreye girdiğini belirtmiştir. Yoğun bakımdaki hastalara her saat başı bir hemşire ve bir doktorun yıkıntılar arasından yoğun bakıma girerek hastalara gerekli bakımı verip dışarı çıktıklarını ve bu durumun uzun süre devam ettiğini ve böylece sağlık ekibinin öz verili çalışması sayesinde deprem nedeniyle hiçbir hastalarını kaybetmediklerini anlatmıştır. Ayrıca yardımlar ile hastane bahçesinde kısa sürede prefabrik bir hastane kurulduğunu ve burada ameliyatlar da dahil hizmetin devam ettiğini belirtmiştir.
3. Travma ve Acil Cerrahi Kongresi
Genel Sekreteri
Doç.Dr.Cemalettin ERTEKİN